Ciasto dyniowe z orzechami, a właściwie Ciasto orzechowe z dynią i lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta na tarce o dużych oczkach.
Polecam również inne przepisy na ciasta z dynią: drożdżówki dyniowe i ciasto dyniowe z orzechami
3 szkl. mąki* + szczypta soli
1 szkl. niezbyt drobno siekanych orzechów włoskich*
1 szkl. cukru*
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru cynamonowego
3 jajka
6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego
2 szklanki* dyni startej na grubych oczkach jarzynowych
1/2 szkl. rozpuszczonego masła lub oleju
Lukier
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
orzechy włoskie do posypania
*poj. szklanki 250 ml
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i cukrem cynamonowym. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, wlewamy rozpuszczone masło lub olej i jogurt naturalny, dokładnie łączymy cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek.
Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto orzechowe z dynią pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut.
Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać posiekanymi orzechami i większymi kawałkami orzechów.
Polecam!
piękne wygląda, aż chce się zjeść kawałek 🙂
Na jaką wielkość blachy wystarcza podana ilość ciasta?
Ja piekę w blaszce 24 x 24 cm.
Przepiękne zdjęcia i ciasto obłędnie wygląda! niemal pachnie z monitora!
Mniam, wygląda cudownie 🙂
Zrobiłam, upiekłam. Jest pyszne!
Cieszę się, że smakowało 🙂