Klopsiki w sosie paprykowym
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt. jajko
- 2 łyżka kaszki kukurydzianej
- sól morska prowansalska
- 2 łyżki papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
Zmielić mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblada, dodać jajko, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą prowansalską, dodać jeszcze 2 łyżki kaszki manny, posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 15 sztuk. Obtoczyć klopsiki w mące i podsmażyć je na łyżce oleju. Zalać klopsiki 500 ml wrzącej wody, rozpuścić bulion warzywny, dodać paprykę, dusić na małym ogniu 15 minut, pozostałą mąkę wymieszać w małej ilości wody, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać z makaronem penne, obsypać natką pietruszki.