Klopsiki w sosie paprykowym

Klopsiki w sosie paprykowym

Klopsiki w sosie paprykowym

Składniki:
  • 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. jajko
  • 2 łyżka kaszki kukurydzianej
  • sól morska prowansalska
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju

Zmielić mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblada, dodać jajko, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą prowansalską, dodać jeszcze 2 łyżki kaszki manny, posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 15 sztuk. Obtoczyć klopsiki w mące i podsmażyć je na łyżce oleju. Zalać klopsiki 500 ml wrzącej wody, rozpuścić bulion warzywny, dodać paprykę, dusić na małym ogniu 15 minut, pozostałą mąkę wymieszać w małej ilości wody, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać z makaronem penne, obsypać natką pietruszki.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *