Dziś mam dla Was świetny przepis na Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste. Nie są to tradycyjne pączki, gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Pączki mają wielkość małej mandarynki. Pączki są niezwykle szybkie w przygotowaniu, gdyż nie zawierają drożdży – odpada czas ich wyrastania. Ich kształt sam robi się okrągły gdy same kulają się po wrzuceniu ich do oleju. Te pączusie są świetną alternatywę dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnej wersji lub wolą jednak odchudzone pączki w wersji light.
Te pączki mają jedną wadę, są smaczne i Piotrek nie mógł przestać ich jeść, to znaczy przestał, gdy się skończyły 😉
Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko:
pączki z jabłkami
mini pączki pomarańczowe
serowe pączki nadziewane frużeliną
Pączki z konfiturą z czereśni.
Pączki z konfiturą z róży.
Pączki z domowymi powidłami.
Pączki angielskie.
Składniki (na ok. 12 sztuk wielkości małej mandarynki):
250 g sera ricotta
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
20 ml spirytusu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia
Ser ricotta miksujemy z 2 jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na jednolitą masę na końcu dodając spirytus. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 180 st.C. Przy pomocy gałkownicy do lodów nabieramy porcję (równo z rantem łyżki) i wrzucamy do rondelka, smażymy po 4 sztuki. Pączki same robią się okrągłe. Smażymy pączki do zrumienienia z obu stronach. Pączki same się obracają podczas smażenia, ale ja pomagałam sobie widelcem aby były równomiernie usmażone. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószamy jpączki cukrem pudrem. Smacznego!
Piękne są te pączusie :D. Tylko powiedz mi skąd wiesz, że temepratura ma 180 stopni? Czy potrzebny jest termometr?
Ja mam płytę indukcyjną na której mogę sobie ustawić temperaturę.
A dżem albo powidla w środku?? Kiedy dodać?
Ja nie dawałam, ale po upieczeniu można je nadziać.
Ciekawe czy wyjdą pieczone???
Z tego przepisu to chyba nie, trzeba by dać więcej mąki.
Hmmm nie mogę znaleźć sera ricotta, czy mogę go zastąpić innym serem?
Może być homogenizowany, albo kanapkowy.
W Lidlu mają ricottę.
A homogenizowany moze być waniliowy
Może być, będą mieć posmak waniliowy, tylko czy ten serek jest faktycznie waniliowy a nie pachnie nim tylko 😉
Robiłam z serka homogenizowanego,są super?polecam.
Czy na smalcu nie byłyby lepsze, (chodź wtedy nie wiem czy nie wchłoną więcej tłuszczu) podobno oleje rzepakowy, słonecznikowy itp. nie są dobre do smażenia, wytwarzają się szkodliwe tłuszcze trans, czy coś w tym stylu (gdzieś o tym czytałam ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło). Ile oleju używasz?, pewnie minimum tak by przykrył pączki?
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia.
Witam,
Czy mozna zastapic spirytus czyms innym?
Dziekuje
Można octem.
A ktos probowal z inna mąką? Np. Kukurydzianą. Jestem uczulona na pszenicę ?
W ludlu jest ser ricotta. Dzis wlasnie kupilam:)
czy mąka musi być pełnoziarnista?
Nie musi może być pszenna albo mieszana jak tutaj http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/blyskawiczne-paczki-serowe/
Witam.
A czy może być ser twarogowy mielony?
Może, ale ciasto może być za ciężkie, lepiej więc dodać troche płynu.
A jaki płyn masz na myśli?
Wodę lub mleko.
Jak długo smażyć?
Można we frytkownicy?
Można, ale według mnie szybciej w rondelku się smażą.
Zrobiłam wszystko zgodnie z planem i wyszło super. Dzięki za smaczną i „zdrową” alternatywę tłustych pączków. 🙂
Są niesmaczne. Szkoda składników.
Kwestia gustu, wszyscy co jedli twierdzą, że są smaczne!
Super polecam gratulacje p
Super polecam gratulacje p