Ekspresowe pączki serowe

Dziś mam dla Was świetny przepis na Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste. Nie są to tradycyjne pączki, gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Pączki mają wielkość małej mandarynki. Pączki są niezwykle szybkie w przygotowaniu, gdyż nie zawierają drożdży – odpada czas ich wyrastania. Ich kształt sam robi się okrągły gdy same kulają się po wrzuceniu ich do oleju. Te pączusie są świetną alternatywę dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnej wersji lub wolą jednak odchudzone pączki w wersji light.

Te pączki mają jedną wadę, są smaczne i Piotrek nie mógł przestać ich jeść, to znaczy przestał, gdy się skończyły 😉

Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko:

pączki z jabłkami
mini pączki pomarańczowe
serowe pączki nadziewane frużeliną
Pączki z konfiturą z czereśni.
Pączki z konfiturą z róży.
Pączki z domowymi powidłami.
Pączki angielskie.

Ekspresowe pączki serowepączki serowe

Składniki (na ok. 12 sztuk wielkości małej mandarynki):

250 g sera ricotta
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
20 ml spirytusu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
cukier puder do posypania

olej rzepakowy do smażenia

Ser ricotta miksujemy z 2 jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na jednolitą masę na końcu dodając spirytus. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 180 st.C. Przy pomocy gałkownicy do lodów nabieramy porcję (równo z rantem łyżki) i wrzucamy do rondelka, smażymy po 4 sztuki. Pączki same robią się okrągłe. Smażymy pączki do zrumienienia z obu stronach. Pączki same się obracają podczas smażenia, ale ja pomagałam sobie widelcem aby były równomiernie usmażone. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószamy jpączki cukrem pudrem. Smacznego!

Pączki serowePączki serowe


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

31 myśli nt. „Ekspresowe pączki serowe

  1. Czy na smalcu nie byłyby lepsze, (chodź wtedy nie wiem czy nie wchłoną więcej tłuszczu) podobno oleje rzepakowy, słonecznikowy itp. nie są dobre do smażenia, wytwarzają się szkodliwe tłuszcze trans, czy coś w tym stylu (gdzieś o tym czytałam ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło). Ile oleju używasz?, pewnie minimum tak by przykrył pączki?

  2. Zrobiłam wszystko zgodnie z planem i wyszło super. Dzięki za smaczną i „zdrową” alternatywę tłustych pączków. 🙂

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *