Za pasem Walentynki (ang. Valentine’s Day) czyli święto zakochanych, które przypada 14 lutego. Nazwa tego święta pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia.
Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne, moim „wyznaniem miłosnym” i dewizą „przez żołądek do serca” są Tartinki na Walentynki w kształcie serca.
Inne przepisy, które wpisują się w Walentynkowe menu:
Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli
Wytrawne Palmiery
Kruche ciasteczka orzechowe serca
Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem
Składniki:
marynowany śledź
pumpernikiel
serek kanapkowy z papryką
ajwar
sok z cytryny
pomidorki koktajlowe
papryczki habanero
„kawior” z łososia i wodorostów
natka pietruszki
Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel.
1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy ajwarem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy serkiem kanapkowym, wykrawamy tartinki foremką w kształcie serca i dekorujemy „kawiorem” i natką pietruszki.
2 rodzaj tartinek: Śledzia obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo, na wierzch kładziemy posiekanego śledzia, wykrawamy tartinki. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.