Tartinki na Walentynki

Za pasem Walentynki (ang. Valentine’s Day) czyli święto zakochanych, które  przypada 14 lutego. Nazwa tego święta pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia.

Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne, moim „wyznaniem miłosnym” i dewizą „przez żołądek do serca” są Tartinki na Walentynki w kształcie serca.

Inne przepisy, które wpisują się w Walentynkowe menu:
Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli
Wytrawne Palmiery
Kruche ciasteczka orzechowe serca
Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem

walentynkowe tartinki

Składniki:
marynowany śledź
pumpernikiel
serek kanapkowy z papryką
ajwar
sok z cytryny
pomidorki koktajlowe
papryczki habanero
„kawior” z łososia i wodorostów
natka pietruszki

Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel.
1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy ajwarem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy serkiem kanapkowym, wykrawamy tartinki foremką w kształcie serca i dekorujemy „kawiorem” i natką pietruszki.

2 rodzaj tartinek: Śledzia obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo, na wierzch kładziemy posiekanego śledzia, wykrawamy tartinki.  Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.

Walentynkowe tartinkiWalentynkowe tartinki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *