Nie wiem czemu na blogu nie ma jeszcze oryginalnego przepisu na tzatziki, czyli przepisu na jeden z najpopularniejszych sosów. Sos tzatziki / Tzatziki Sauce / Greek dip (nwgr. τζατζίκι) mimo, że to klasyka kuchni greckiej, jest bardzo popularnym sosem w polskiej kuchni, gdyż prawie wszyscy Polacy go uwielbiają. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs z grilla, smażonych, czy pieczonych, sprawdza się też jako dressing do sałatek, czy jako samodzielny dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Mimo sporej ilości czosnku sos ten łagodzi ostrość grillowych potraw, podkręca, podkreśla ich smak.
Na blogu jest jedna z wariacji na sos tzatziki z dodatkiem rzodkiewki, miąższu pomidorów i szczypiorku, który został podany do kotletów jagnięcych.
Klasyczny Sos Tzatziki można podać do naszych grillowych potraw , które zostały zebrane w specjalnym wpisie.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego
2-3 ząbki czosnku
2 ogórki gruntowe ze skórką
świeży koperek
sól i biały pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Do miseczki przekładamy jogurt grecki, do którego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyte ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą sok, dokładnie je odciskamy i dodajemy do jogurtu.
Koperek drobno siekamy i wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy.
Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką.
Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego!
klasyczne =najlepsze!! uwielbiam !
Pingback: Shawarma / shoarma drobiowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety wieprzowe z cukinią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka - Cevapcici - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom