Klasyczny Sos Tzatziki

Nie wiem czemu na blogu nie ma jeszcze oryginalnego przepisu na tzatziki, czyli przepisu na jeden z najpopularniejszych sosów. Sos tzatziki / Tzatziki Sauce / Greek dip (nwgr. τζατζίκι) mimo, że to klasyka kuchni greckiej, jest bardzo popularnym sosem w polskiej kuchni, gdyż prawie wszyscy Polacy go uwielbiają. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs z grilla, smażonych, czy pieczonych, sprawdza się też jako dressing do sałatek, czy jako samodzielny dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Mimo sporej ilości czosnku sos ten łagodzi ostrość grillowych potraw,  podkręca, podkreśla ich smak.

Na blogu jest jedna z wariacji na sos tzatziki z dodatkiem rzodkiewki, miąższu pomidorów i szczypiorku, który został podany do kotletów jagnięcych.

Klasyczny Sos Tzatziki można podać do naszych grillowych potraw , które zostały zebrane w specjalnym wpisie.

Klasyczny Sos TzatzikiSos Tzatziki

Składniki:

250 ml jogurtu greckiego
2-3 ząbki czosnku
2 ogórki gruntowe ze skórką
świeży koperek
sól i biały pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

Do miseczki przekładamy jogurt grecki, do którego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyte ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą sok, dokładnie je odciskamy i dodajemy do jogurtu.

Koperek drobno siekamy i wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy.

Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką.

Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego!

Shorma i Sos Tzatziki

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Klasyczny Sos Tzatziki

  1. Pingback: Shawarma / shoarma drobiowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kotlety wieprzowe z cukinią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka - Cevapcici - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *