Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, ostatnio pokazywałam na blogu przepis na rewelacyjny w smaku schab peklowany pieczony z tymiankiem i czosnkiem. Nasz blog jest z tego znany, opowiadaliśmy o tym w Pytaniu na Śniadanie w TVP 2, gdzie pokazaliśmy nasze domowe wędliny.
Przygotowanie domowej wędliny to bardzo prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone mięsa i wędliny. Niezbędnym składnikiem są przyprawy, musimy dać wędlinie czas aby przeszła ich smakiem, oraz wybrać sposób przygotowania produktu końcowego.
Polecam dzisiejszy przepis na schab pieczony z pieprzem i majerankiem. Jest pyszny!
Szczególnie polecamy przepisy na:
domowa szynka
schab suszony z pończochy
schab peklowany parzony
schab suszony w piekarniku.
pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym
pieczona szynka
Schab pieczony z pieprzem cytrynowym jest doskonały, na jego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg 😉
Składniki:
schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki soli peklowej
1 czubata łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka majeranku
2-4 ząbków czosnku
Jak zrobić pyszny schab pieczony? Sposób poniżej.
Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Do miseczki wkładamy sól, sól peklową, oba rodzaje pieprzu, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą ziołową pastą ziołową nacieramy kawałek schabu. Ja wykorzystuję sól peklową, aby schab miał ładny kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli , a sól peklową pominie, schab w tym przypadku będzie mieć szarawy kolor.
Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12-48 godzin aby się zamarynowało, ja tym razem marynowałam 24 godziny. Wyjmujemy naczynie ze schabem na ok. 30 minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia.
Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek. Smacznego!
Wlasnie uslyszalam w radiu. Gratulacje! 🙂
Dziękuję 🙂
Ale piec w piekarniku w naczyniu przykrytym czy otwartym? Proszę o szybką odpowiedź :-).
Bez nakrywania.
Dziękuję, właśnie piecze się już 45 minut z przykryciem :-). Ale biegnę odkryć :-).
Pingback: Wieprzowina na świąteczny obiad - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A pieczenie góra- dół czy z termoobiegiem
Góra dół, bez termoobiegu który podnosi temp. ok. 20-30 stopni w zalezności od piekarnika.