Ogórki małosolne na podróż (w butelce). Gdy wybieramy się gdzieś na dłużej Piotrek przygotowuje swoje „turystyczne ogórki małosolne” w 5 litowym pojemniku na wodę, ogórki doskonale znoszą podróż. A potem zawsze się nadają do konsumpcji, a my nie musimy ogórków małosolnych kupować.
Turystyczne ogórki małosolne na podróż wg przepisu Piotra są smaczne już po 2 dniach.
Polecam też przepis na ogórki małosolne błyskawiczne.
Jak robię ogórki małosolne w butelce 5 litrowej. Ogórki małosolne na podróż (w butelce):
Jak robię ogórki małosolne w butelce 5 litrowej, składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 5 szt liście chrzanu i korzeń,
- 4 szt kopru,
- 5 łyżek soli,
- 5 litrów wody w baniaczku z Biedronki,
- 1 główka czosnku
Ogórki namoczyć w misce w zimnej wodzie, umyć i odciąć końcówki. Wylać połowę wody z baniaka np. do wiadra, 2 litry wody odlać do miski, 1/2 litra wody zagotować, rozpuścić w niej 5 łyżek soli. Do baniaka włożyć połowę chrzanu, koper i przekrojoną na pół główkę czosnku, włożyć ostrożnie ogórki, włożyć resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlać osoloną wodę, uzupełnić resztą wody, zakręcić korek, zostawić na kilka dni. Ogórki małosolne w butelce 5 litrowej to doskonały sposób na przygotowanie i przechowywanie ogórków w trakcie podróży. Gdy ogórki są już gotowe, odcinamy górę butelki i wyjmujemy ogórki wg potrzeb. Smacznego!