Proste ciasto z jabłkami

Ciast i ciasteczek z jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki.
Przykładowe przepisy z jabłkami:

Kruche babeczki z jabłkami
ciasto orkiszowe z jabłkami
kakaowy jabłecznik z budyniem
pączki z jabłkami
jabłka w cieście francuskim
ciasto łaciate
ekspresowe całuski

Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie. To dzisiejsze ciasto jest proste i ekspresowe, gdyż przygotowanie i pieczenie zabiera jedynie 45 minut. Można powiedzieć, że to jabłka pod kruszonką.

Proste ciasto z jabłkami:
Proste ciasto z jabłkamiciasto z jabłkami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
100 g masła lub 1/3 szklanki oleju
¼ szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
farsz:
2 jabłka starte na tarce jarzynowej
2 łyżki cukru
ok. 2 łyżki bułki tartej (zależne od soczystości jabłek)
1 łyżka posiekanych rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów
odrobina cynamonu
cukier trzcinowy do posypania
*szklanka o pojemności 250 ml

Farsz: jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cukier, cynamon, rodzynki i orzechy i delikatnie łączymy mieszając.

Ciasto: do misy robota dodajemy oba rodzaje mąki, cukier, jajko oraz szczyptę soli, zamiast masła dodałam tym razem olej z powodu braku innego tłuszczu (a domownicy chcieli ciasto natychmiast 😉 ) i szybko wyrabiamy hakiem robota, aż utworzy się dość gruba kruszonka, nie wyrabiałam dalej, gdyż nie chciałam zwartego ciasta. 2/3 kruszonki wykładamy dno ringów do pieczenia, lekko dociskamy i przykrywamy tartymi jabłkami, jabłka przykrywamy resztą kruszonki, którą posypujemy cukrem trzcinowym. Ringi z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 30 minut. Wyjmujemy z ringów i zajadamy. Smacznego!

ciasto z jabłkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Proste ciasto z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *