Piotrek z zadowoleniem oświadczył, że ugotował grochówkę z ciecierzycy. Ja nazwałam tę zupę Ciecierzówką, gdyż grochówka jest z grochu, a z ciecierzycy to może być tylko Ciecierzówka, albo zupa z ciecierzycy 😉 Zupę faktycznie można porównać do grochówki, wygląda prawie tak samo, a smakiem też niewiele od niej odbiega, gdyż przyprawiona jest podobnie. Ciecierzyca w tej zupie jest chrupiąca, a nie rozgotowana, a zupa jest smaczna, rozgrzewająca i sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych.
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy
Składniki:
250g suchych ziaren ciecierzycy
2 łyżki ziaren soczewicy
250 g żeberek wieprzowych
250 g wędzonego boczku
2 cienkie kiełbasy wędzone
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
3 ziemniaki
1 łyżka otartego suszonego majeranku
2 listki laurowe
1 cebula
sól i pieprz młotkowany do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę i soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w stosunku 1 : 3, pozostawiamy na noc.
Następnego dnia zagotowujemy i gotujemy ziarna w tej samej wodzie, dodając tylko żeberka, w trakcie z powierzchni zupy zbieramy szumowiny, doprawiamy solą, wrzucamy ziarna ziela i listki laurowe, gotujemy aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjmujemy je, obieramy z kości.
Warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą.
Ziemniaki również obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni.
Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu, całość przekładamy do garnka, wraz z ugotowanym mięsem z żeberek.
Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, oraz solą i pieprzem. Rozlewamy do naczyń, dekorujemy natką. Smacznego!
lubie ciecierzówke -grochówke 🙂 jest pyszna i sycaca