Zupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka 😉 więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny, dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem.
Polecam też inne przepisy na zupę krem:
– zupa krem z kukurydzy
– zupa z zielonego groszku
– zupa ze świeżych pomidorów
– zupa krem z rukoli
– krem grzybowy
– zupa krem z marchwi i pomarańczy
– zupa krem z kalafiora
Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw:
Składniki:
2 pietruszki
2 młode ziemniaki
1/3 selera
1 por tylko biała część
1 cebula
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli
Sól morska
ziarnisty zielony pieprz
2 listki laurowe
100 ml- śmietanki 30%
Przygotowanie:
Warzywa korzenne myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kromy w kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy.
Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listki laurowe.
W między czasie na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do bulionówek. Posypujemy zupę zielonym pieprzem i mixem uprażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane). Dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego!