Sałatka z ogórków i cebuli do słoików to kolejny mój przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę. Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest sierpień, a ja siedzę w kuchni i przerabiam te góry ogórków. Robię je na różne sposoby, po kilka słoiczków aby nam się w zimie nie znudziły.
Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym, pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi jej smak. Ta sałatka ogórkowa jest naprawdę pyszna, będzie obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania, ale też świetnym dodatkiem do kanapki z wędliną, bądź żółtym serem.
Przepis na 3 słoiki sałatki z ogórków i cebuli do słoików na zimę, plus miseczka do zjedzenia do obiadu.
1 kg ogórków
2-3 cebule
1 łyżka stołowa soli
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu winnego lub ocet jabłkowy
Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy w plasterki najlepiej na tarce, cebulę kroimy w talarki. Warzywa wsypujemy do miski, posypujemy solą i cukrem, zostawiamy na 2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie dolewamy ocet, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny. Przekładamy ogórki wraz z cebulą do wyparzonych słoików, zalewamy płynem po nakrętkę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy na mokro lub na sucho ok. 15 minut. Ja pasteryzowałam słoiki w piekarniku w temp. 100 stopni C. Wyjmujemy słoiki i wynosimy w ciemne miejsce, do spiżarni lub do piwnicy.
Piekne ogóry!!!! Podobnie robie na zime 🙂
Przepyszne😉
pyszne dobry przepis polecam 🙂
można dodać zwykłego.octu?
Można, będą kwaśniejsze.
Jaka jest pojemność tych słoików, zalewamy płynem ale jakim?
Ale jakim płynem zalewamy?
Z płynu, które puszczą ogórki po zasypaniu solą i cukrem + ocet winny i jabłkowy.
Jak dlugo pasteryzujesz w piekarniku?
Jestem w trakcie robienia. Mam nadzieję że będą pyszne.
co zrobić jak są gorzkie ogórki
Taki smak nie ma związku z chorobą rośliny, nie jest również efektem żerowania szkodników. Przyczyną gorzkiego smaku ogórków jest wysoki poziom kukurbitacynów Ich stężenie, może być w ogórkach bardzo różne – czasem ilość tej substancji jest tak niewielka, że ogórek ma właściwy smak, czasem jednak bywa jej więcej, to te ogórki nadają się jedynie na szybkie surówki a nie na przetwory, odcinamy ciemno zieloną część i wykorzystujemy tylko jasną stronę ogórka.
Witam. Jestem w trakcie robienia takich ogórków jednak pogubiłam sie i niewiem jaka zalewa zalac je po nakretke. Tym co sie odcisnie z ogorkow ?
Z płynu, które puszczą ogórki po zasypaniu solą i cukrem + ocet winny i jabłkowy.