Sałatka z ogórków i cebuli do słoików to kolejny mój przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę. Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest sierpień, a ja siedzę w kuchni i przerabiam te góry ogórków. Robię je na różne sposoby, po kilka słoiczków aby nam się w zimie nie znudziły.
Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym, pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi jej smak. Ta sałatka ogórkowa jest naprawdę pyszna, będzie obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania, ale też świetnym dodatkiem do kanapki z wędliną, bądź żółtym serem.
Przepis na 3 słoiki sałatki z ogórków i cebuli do słoików na zimę, plus miseczka do zjedzenia do obiadu.
1 kg ogórków
2-3 cebule
1 łyżka stołowa soli
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu winnego lub ocet jabłkowy
Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy w plasterki najlepiej na tarce, cebulę kroimy w talarki. Warzywa wsypujemy do miski, posypujemy solą i cukrem, zostawiamy na 2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie dolewamy ocet, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny. Przekładamy ogórki wraz z cebulą do wyparzonych słoików, zalewamy płynem po nakrętkę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy na mokro lub na sucho ok. 15 minut. Ja pasteryzowałam słoiki w piekarniku w temp. 100 stopni C. Wyjmujemy słoiki i wynosimy w ciemne miejsce, do spiżarni lub do piwnicy.

Piekne ogóry!!!! Podobnie robie na zime
Przepyszne
pyszne dobry przepis polecam
można dodać zwykłego.octu?
Można, będą kwaśniejsze.
Jaka jest pojemność tych słoików, zalewamy płynem ale jakim?
Ale jakim płynem zalewamy?
Z płynu, które puszczą ogórki po zasypaniu solą i cukrem + ocet winny i jabłkowy.
Jak dlugo pasteryzujesz w piekarniku?
Jestem w trakcie robienia. Mam nadzieję że będą pyszne.
co zrobić jak są gorzkie ogórki
Taki smak nie ma związku z chorobą rośliny, nie jest również efektem żerowania szkodników. Przyczyną gorzkiego smaku ogórków jest wysoki poziom kukurbitacynów Ich stężenie, może być w ogórkach bardzo różne – czasem ilość tej substancji jest tak niewielka, że ogórek ma właściwy smak, czasem jednak bywa jej więcej, to te ogórki nadają się jedynie na szybkie surówki a nie na przetwory, odcinamy ciemno zieloną część i wykorzystujemy tylko jasną stronę ogórka.
Witam. Jestem w trakcie robienia takich ogórków jednak pogubiłam sie i niewiem jaka zalewa zalac je po nakretke. Tym co sie odcisnie z ogorkow ?
Z płynu, które puszczą ogórki po zasypaniu solą i cukrem + ocet winny i jabłkowy.