Oponki z ciasta francuskiego

W tym roku Tłusty Czwartek obchodzony będzie 23 lutego, ten smakowity dzień zbliża się wielkimi krokami, dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego. Francuskie oponki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, mi smażenie zajmuje ok. 5 minut + zaś studzenie to tylko 5 minut.

A przyjemność jedzenia, to niestety chwila, chyba że umiemy pohamować apetyt i zostawić sobie kilka sztuk oponek na później 😉  Oponki z ciasta francuskiego są idealne, kruche, miękkie, puszyste, a ich słodkość zależy od ilości cukru pudru jaki wykorzystacie!

Zrobiłam te oponki z bardzo prozaicznego powodu, jestem na diecie, a Piotrkowi zachciało się coś słodkiego, a na męskie zachcianki najlepsze jest ciasto francuskie.  Bez bawienia się w przygotowanie ciasta na pączki angielskie czy gniazdka (też mają dziurkę), zrobiłam oponki z ciasta francuskiego, te błyskawiczne oponki są idealne na Karnawał, czy Tłusty Czwartek!

Polecamy też inne nasze najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek, a znajdziecie je w dwóch poniższych wpisach:
przepisy na Tłusty Czwartek 2015
przepisy na Tłusty Czwartek 2014

Przepis na szybkie oponki z ciasta francuskiego w 10 minut:

Składniki na ok. 15 oponek:
1 op.  ciasta francuskiego
1/3 l oleju rzepakowego
cukier puder do posypania

Przygotowanie: Z ciasta francuskiego o temperaturze pokojowej wykrawamy za pomocą karbowanej foremki lub szklanki kółka. W środku każdego krążka za pomocą małej ozdobnej foremki lub kieliszka robimy dziurkę.

Oponki smażymy partiami (po 3-4 sztuki) na rozgrzanym oleju do ok.175 stopni tłuszczu  z każdej strony na złoty kolor. Wykrojone środki również smażymy.

Temperatura oleju nie może być wyższa, gdyż oponki się spalą i do tego nie wyrosną.  Usmażone oponki odsączamy  ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem.

W ciągu 10 minut, oponki są gotowe do jedzenia! Smacznego!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Oponki z ciasta francuskiego

  1. Pingback: Rożki francuskie w 15 minut - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *