Carpaccio z buraka było jednym z dań, jakie podano mi na śniadanie podczas turnusu odchudzającego Slim&Fit w Sarbinowie. Sama też robię takie Carpaccio z buraka, bardzo łatwo jest je przygotować w domu. To fit danie jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, do tego ma mało kalorii. Robię je przynajmniej raz w tygodniu na śniadanie lub kolację. Jeszcze w lutym podam też przepis na pyszną sałatkę z buraka i jabłka, którą podawałam do gotowanego schabu.
Polecam też inne dania z burakiem:
– Śledziowa sałatka z buraczkami
– Sałatki z buraka à la caprese
– sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika
– Surówka z kiszonego buraka i jabłka
– zakwas z buraków
Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja:
1 burak pieczony lub gotowany
¼ sera typu włoskiego lub ser feta
prażone pestki dyni
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej na tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego!
A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio z buraka z turnusu Slim&Fit, oraz przykładową kartę menu z tego turnusu odchudzającego.
Takie carpaccio mogę jeść codziennie!
Pingback: SAŁATKA Z BURAKA, POMIDORA I SERA MOZZARELLA - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię