Bitki drobiowe z kurkami

Bitki drobiowe z kurkami. Kurczak w sosie kurkowym. My lubimy proste, mięsne dania  kuchni polskiej! Przepis jest bardzo prosty, a składniki ogólnie dostępne o tej porze roku. Wystarczy kupić piersi kurczaka, które idealnie nadają się na bitki drobiowe. A po kurki iść do lasu lub do sklepu. My mieliśmy kurki przyniesione prosto z lasu. Połączyłam te dwa składniki przygotowując bitki drobiowe w sosie kurkowym. Bitki drobiowe z kurkami są bardzo smaczne i bardzo proste do przygotowania. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią.

Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki, bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny.

Jak zrobić bitki drobiowe z kurkami?

Składniki na obiad dla 3-4 osób:
podwójna pierś kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 cebula
1 szklanka świeżych kurek
3 łyżki mąki pszennej
świeży koperek
200 ml śmietany 12%

Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy na durszlaku. Mięso drobiowe płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, każdy kawałek mięsa z kurczaka kroimy na 3-4 plastry, układamy na desce wyłożonej folią i przykrywamy folią, rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Plastry kurczaka z obu stron oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni, na spodzie patelni układamy pokrojoną w kostkę cebulkę, na niej kładziemy podsmażone wcześniej mięso, gdy cebulka się zeszkli, dokładamy kurki, które doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aż płyn który wydzielił się z kurek odparuje.

Przeważnie wykorzystuję słodką śmietankę do sosu, tym razem miałam w lodówce tylko kwaśną śmietanę, ale na to też jest rada aby sos się nie zważył. Hartujemy śmietanę, czyli śmietanę przekładamy do miski i dodajemy gotującą się wodę w stosunku 1: 1, mieszamy trzepaczką aby rozbić wszystkie grudki śmietany

Wlewamy do mięsa z kurkami śmietanę i dusimy pod przykryciem do miękkości aż sos zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do bitek w sosie kurkowym świeży, posiekany koperek, już nie gotujemy

Bitki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *