Ogórki marynowane pikantne z chili na szybko. Mogę Wam zagwarantować, że jeśli lubicie lekko pikantne ogórki, to te ogórki marynowane będą Wam smakować. Ogórki marynowane są z dodatkiem papryczek chilli. Marynata jest bardzo delikatna: w 1/2 litra gotowanej, wrzącej wody rozpuszczamy 1/2 łyżki soli i 3 łyżki cukru, następnie dodajemy 2 łyżki octu, mieszamy. Gdy chcemy przygotować więcej słoików tych ogórków to odpowiednio zwielokrotniamy ilość składników.
Jeśli zaś pominiecie ocet w zalewie, a dacie na 1 kg ogórków – 1 litr wody 1 łyżkę soli, chili, koper, czosnek, kawałek imbiru, świeżą kolendrę, oraz 1/2 łyżki cukru to wyjdą wam prawdziwe ogórki małosolne KIMCHI.
Te ogórki marynowane przygotowuję latem, gdy nachodzi mnie ochota na szybkie konserwowe ogórki.
Polecam też przepisy na Pikantne ogórki na zimę i Ogórki konserwowe na zimę
Składniki na 1 słoik 500 ml ogórków marynowanych z chili:
2 duże ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku,
2-3 papryczki chilli,
1 płaska łyżeczka gorczycy
2 gałązki kopru z baldachami.
Jak przygotować błyskawiczne ogórki marynowane pikantne? Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w grube plastry (1 cm). Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoiku, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wsypujemy gorczycę, wkładamy koper, dodajemy papryczki, zalewamy ogórki gorącą marynatą i zakręcamy słoik. Ogórki są gotowe do konsumpcji po 2-3 dniach.