Przepis na likier czekoladowy na prawdziwym kakao, mleku i spirytusie. Chocolate liquor. Jeżeli macie już dość kupnych likierów i nalewek, a chcecie spróbować czegoś pysznego, musicie wypróbować ten przepis. Doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory.
Likier czekoladowy z „Wielkiej księgi nalewek”. Przepis prosty, a efekt wspaniały. Przepis składa się tylko z czterech składników: mleka, kakao, spirytusu oraz cukru. Po przygotowaniu likier trzeba co jakiś czas mocno wstrząsać, ponieważ się rozwarstwia.
Ilość składników wykorzystanych do przygotowania tego likieru zależy od naszego smaku. Jedni wolą słodkie alkohole, inni mniej. Jedni chcą czuć moc spirytusu, inni nie. Zaletą tego przepisu jest to, że można je modyfikować według własnego uznania. W przepisie jest mało cukru, dlatego likier nie jest bardzo słodki.
Inne nasze przepisy na nalewki i likiery:
– domowy likier czekoladowy na mleku skondensowanym
– nalewka pomarańczowo-kawowa
– cytrynowa rozmarynówka.
– Nalewka z suszonych wiśni
– Nalewka z płatków róży
– Wiśniówka
Przepis na likier czekoladowy.
Składniki:
1,2 l mleka 3,2 %
300 g kakao
5 łyżek cukru trzcinowego
250-300 ml spirytusu (96%)
Jak przygotować likier czekoladowy?
Zimne mleko mieszamy w garnku z kakao, kakao dosypujemy stopniowo, aby nie było grudek, najlepiej robić to trzepaczką. Na koniec dodajemy cukier i umieszczamy garnek na ogniu, podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Płyn ma uzyskać konsystencję dosyć rzadkiego, czekoladowego budyniu, płyn ma spływać z łyżki cienkim strumieniem. Zostawiamy ugotowane kakao do wystudzenia. Kiedy było już chłodne wlewamy spirytus, mieszamy, wlewamy do butelki z kapslem i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Gotowy likier ma konsystencję płynnej czekolady (przed konsumpcją trzeba wstrząsnąć butelką), jest dość gorzki i ma moc mimo, że spirytusu nie jest zbyt wiele. Jeśli ktoś woli słodszy likier to polecam dosypać więcej cukru. Smacznego!
Uwielbiam likier czekoladowy. Domowego akurat nie miałam okazji spróbować 😉