Kotlety rybne

Kotlety rybne jadałam w dzieciństwie. Mama robiła kotlety z ryb, które tata złowił w pobliskim jeziorze, jadałam też  je w szkolnej stołówce. Zawsze mi smakowały. Teraz rzadko je przygotowuję, nawet nie wiem czemu, są delikatniejsze niż tradycyjne kotlety mielone, mięciutkie i bardzo smaczne.

Kotlety zrobił Piotrek, były pyszne, to najlepsze kotlety rybne w męskim wydaniu. Podsmażona wcześniej cebulka podkreśliła smak rybnych kotletów. Zaś dodatek kajzerki namoczonej w mleku nadał kotletom pulchności i delikatności.

Polecam tez inne przepisy na kotlety rybne:
kotlety rybne z suszonymi pomidorami
dietetyczne kotlety rybne
kotlety z łososia

Przepis na najlepsze kotlety rybne.

Składniki:
1 kajzerka namoczona w mleku  i odciśnięta
2 duże filety rybne, dorsz lub mintaj ok. 500 g
1 jajko
sól  i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki, ok. 1/2 pęczka
1 cebula
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Ja przygotować najlepsze kotlety rybne?

Cebulę drobno siekamy, podsmaąamy na oleju. Studzimy podsmażoną cebulę. Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Można rybę zmielić lub drobno posiekać, Piotrek rozdrobnił rybę w elektrycznej szatkownicy. Masę z ryby mieszamy z podsmażoną cebulką, jajkiem i pozostałymi składnikami. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rybne kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Do kotletów Piotrek podał sałatkę z pomidorów, ogórków i sałaty lodowej. Ale Wy możecie do kotletów podać swoje ulubione dodatki.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kotlety rybne

  1. To Twój tata łowił w jeziorze dorsza albo mintaja?
    Kotlety przygotowane z tych ryb smakują zupełnie inaczej niż z ryb słodkowodnych z jeziora.
    Takie nieporozumienie takie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.