Zupa pomidorowa z makaronem, to jedna z moich ulubionych zup. Moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem, gdy była zupa pomidorowa gotowany był zarówno makaron jak i ryż, każdy wybierał to z czym lubił jeść pomidorówkę. My zupę pomidorową jemy z makaronem. Przeważnie pomidorówkę gotujemy na rosole, rosół jest w niedzielę a zupa pomidorowa w poniedziałek. ten przepis na zupę pomidorową jest przygotowany od podstaw, zupa była gotowana wtedy gdy mieliśmy na nią ochotę.
Zupa pomidorowa z makaronem.
SKŁADNIKI:
- 2 porcje rosołowe
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- makaron dowolny
- zielona pietruszka
Zupa pomidorowa z makaronem, przepis krok po kroku: Zagotowujemy wodę z porcjami rosołowymi, warzywami i 1 łyżeczką soli, ściągamy szumowiny zbierające się na powierzchni zupy. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa i mięso zmięknie, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, wsypujemy 1 łyżkę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy dalej. Gdy porcje rosołowe są miękkie wyciągamy je z zupy. Makaron gotujemy al’ dente w osolonej wodzie. Do zupy pomidorowej wlewamy 100 ml śmietany, mieszamy, nie gotujemy. Podajemy zupę z makaronem, na środku układamy plasterki marchewki i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Poniżej stare zdjęcie zupy pomidorowej:
inne przepisy na zupę pomidorową znajdziecie tutaj i tutaj