Najlepszy rosół z kurczaka z makaronem. Tradycyjny rosół z kurczaka musi być gotowany bardzo wolno, z dużą ilością warzyw, podany z dodatkiem ulubionego makaronu np. krajanka i plasterkami marchewki. Do najlepszego rosołu z kurczaka można też zrobić domowy makaron. Dobrze wiecie, że rosół to nasza ulubiona zupa, podkreślamy to na każdym kroku. Mamy też inne ulubione zupy, a jest ich bardzo dużo, bo 40. Gotujemy też Rosół z kury i domowa bulionetka., albo Rosół wołowy z makaronem, czy też rosół z udek kurczaka.
Makaron krajanka doskonale nadaje się do rosołu, czy też zupy pomidorowej, jest produkowany z mieszanki mąki pszennej makaronowej i durum, z dodatkiem świeżych jaj. Nie zmienia kształtu w trakcie gotowania co jest ważne u mnie, gdyż nie lubię makaronów, które się zanadto rozgotowują.
Składniki na rosół z kurczaka:
- 1 duży kurczak
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- mielony pieprz czarny
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 listek laurowy
- zielona natka pietruszki
- ulubiony makaron
Jak ugotować najlepszy rosół z kurczaka? Do dużego garnka wkładamy pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy umyte warzywa, cebulę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu , musimy uważać aby rosół się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać. Gotujmy na wolnym ogniu ok. 1- 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą jak kto lubi to maggi. Marchewkę i mięso wyciągamy z rosołu, układamy na dużym talerzu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, na środku układamy plasterki marchewki. Zalewamy wrzącym rosołem, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Poniżej starsze zdjęcia rosołu z kurczaka.
Pięknie żółciutki wyszedł Ci ten rosół 🙂
Dużo warzyw i przyprawy robią swoje:)