Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą. To podrasowana propozycja Piotrka na odpowiednik niemieckiej Kartofelkraut, czyli ziemniaków z kiszoną kapustą. W jego wersji ziemniaki są krojone w kostkę, a nie duszone jak w niemieckiej, śląskiej czy wielkopolskiej wersji kiszonej kapusty z ziemniakami, zwanej też panczkraut czy ciapkapusta. Tak ziemniaki z kiszoną kapustą przygotowywała jego mama, jej wersja Ziemniaków z kiszoną kapustą była wersją ubogą, bo bez kiełbasy. Jeśli ktoś nie lubi mocno kiszoną kapustę to polecam zrobić z młodej kapusty kiszonej.
U mnie w domu natomiast jadało się Szare kluski z zasmażaną z kapustą kiszoną albo gotowało do ziemniaków zasmażaną kapustę. z boczkiem.
Polecam też przepisy na kapustę kiszoną zasmażaną z kminkiem oraz czerwoną kapustę zasmażaną.
Składniki na Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą:
½ kg ziemniaków,
½ kg kiszonej kapusty,
1 średnia cebula,
2 łyżki oleju rzepakowego,
mielony pieprz do smaku ( u mnie młotkowany z kolendrą)
250 g kiełbasy ( u mnie cienka pikantna kiełbasa śląska)
siekany szczypiorek lub natka pietruszki
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy
Jak zrobić Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą ? Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to odciskamy sok, kapustę kroimy drobniej, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy, gotujemy do miękkości, powinna cała woda wygotować na końcu. Jeśli woda wygotuje się za szybko w trakcie gotowania to dolewamy trochę gorącej wody i gotujemy dalej, na koniec możemy dodać do kapusty 1 łyżkę mąki, podsmażyć, dusić do odparowania wody aż kapusta zgęstnieje.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Obraną cebulę siekamy w kostkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, całość smażymy do zrumienienia.
Dodajemy podsmażoną kiełbasę do ugotowanej kapusty, przykrywamy i dusimy przez kilka minut, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Dorzucamy ugotowane ziemniaki i delikatnie mieszamy, chwilę smażymy całość.
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, jak ktoś lubi to dodajemy kminek, mieszamy, możemy dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki i natychmiast podajemy. Możemy też ziemniaki ugnieść a następnie połączyć z ugotowaną odcedzoną kiszoną kapustą, nie dodajemy wtedy kiełbasy i będziemy mieć oryginalny kartofelkraut, panczkraut czy też ciapkapustę.
Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą podajemy na ciepło.