Bigos z młodej kapusty z 4 składników

Bigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa, którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ?
bigosbigos

Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego, że jest bardzo smaczny, do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki, warto więc korzystać póki jest! Przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty znajdziecie tutaj.

Ten letni bigos z młodej kapusty różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty, ale w sezonie uwielbiam go przyrządzać gdyż przygotowuje się go błyskawicznie. Jest pikantny, pyszny i aromatyczny. Mój bigos z młodej kapusty to będzie Wasz ulubiony przepis sezonowy! Niesamowicie prosty do wykonania, gotuje się go szybko, a syci na długo! Idealnie pasuje do młodych ziemniaków, ale my zjedliśmy z chlebem. Bigos z młodej kapusty ma delikatniejszą strukturę, wręcz rozpływa się w ustach , ale w smaku to istna petarda za sprawą paprykowej kiełbasy i domowej pasty paprykowej.

Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na najlepszy bigos z młodej kapusty. Jako, że jesteśmy z Piotrem mięsożerni, to nie brakuje tu kiełbasy i wędzonego boczku.

Przepis na bigos z młodej kapusty.

Składniki:
1 główka młodej kapusty  ok. 600-800 g
ok. 150-200 g boczku wędzonego
ok. 250-300 g kiełbasy paprykowej
2-3 łyżki domowej pasty paprykowej lub ajwar
1,5 szklanki wody
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku

Jak ugotować bigos z młodej kapusty? Letni bigos!

Kapustę myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na kilka części, które szatkujemy na mniejsze kawałki.

Kiełbasę obieramy z osłonki, a następnie kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kosteczkę.

Patelnię rozgrzewamy, na suchą powierzchnię bez dodatku tłuszczu wrzucamy pokrojony boczek i smażymy aż wytopi się z niego trochę tłuszczu, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pastę paprykową i chwilkę mieszając dusimy całość.

Do kiełbasy z boczkiem wrzucamy poszatkowaną kapustę, wlewamy gorącą wodę, mieszamy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i ewentualnie sól do smaku. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie możemy bigos zamieszać.

Nie robię zasmażki do letniego bigosu, ma być smaczny i lekki! Dzięki dodatkowi paprykowej kiełbasy i pasty paprykowej bigos ma czerwone zabarwienie. Gotowy bigos z młodej kapusty podajemy ze świeżym pieczywem lub z młodymi ziemniakami z wody. Smacznego!

letni bigos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *