Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką

Najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką.

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką to połączenie pysznego drożdżowego ciasta, czereśni, jeszcze dochodzi maślana kruszonka i różowy lukier. Wypróbujcie to doskonałe połączenie! Drożdżówki są pulchne, łatwe do zrobienia i szybko znikają. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Różowy lukier dodaje im uroku!

Nasza słodka propozycja wykorzystania czereśni. Możecie też wykorzystać inne sezonowe owoce: wiśnie, maliny, borówki. Ale polecam te pyszne i pulchne drożdżówki z czereśniami i kruszonką oraz lukrem w kolorze różowym. Niebo w gębie, polecam ! Polecam też wykorzystać czereśnie jak w przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami.

Inne propozycje na wykorzystanie czereśni:
koktajl z czereśniami
sernik z czereśniami
Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu
domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym

Czereśnie uwielbiamy oboje i  najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia,  ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami.
Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką:
Ciasto drożdżowe:

1 jajko
20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
½ kg mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu
szczypta soli
50 g masła

Jak zrobić maślaną kruszonkę?

4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy posiekane masło oraz cukier, wszystkie składniki łączymy rozcierając je palcami, aż powstanie niezbyt sypka kruszonka. Gotową posypujemy drożdżówki.

Jak zrobić różowy lukier do drożdżówek z czereśniami i kruszonką? Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki – 1/2 szklanki  cukru pudru +1-2 łyżki wody + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki:  spożywcze lub naturalne.  Jeśli chcemy zrobić kolorowy lukier to dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru lub naturalne barwniki np. sok z buraka, sok z jagód, czy wiśni. Ja tym razem dodałam sok z 2 czereśni i powstał uroczy różowy lukier. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy do niego stopniowo jeszcze trochę cukru pudru.

Jak zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką?
Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia.
W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól.
Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 4 czereśnie. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy na kratkę.
Gdy drożdżówki przestygną lukrujemy je lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *