Kurczak z pieczarkami i szpinakiem . Pierś faszerowana szpinakiem i pieczarkami.
Proste i szybkie danie. Faszerowana soczysta pierś kurczaka w ziołach to propozycja na smaczny, aromatyczny obiad, który do tego wygląda bardzo apetyczne. Takie danie można przygotować na codzienny albo świąteczny obiad. Bardzo często przygotowujemy na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowym od W… tylko w „papirusie” zrobionym w domowy sposób. Smarujemy papier do pieczenia olejem lub oliwą, doprawiamy ziołami (tym razem jest to moja własna kompozycja przypraw i ziół), np. solą, pieprzem, tymiankiem, spinamy wykałaczkami i smażymy z obu stron na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Taka pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnością cieszy się szczególnie
Polecam też na obiad: Kurczak w ziołach prowansalskich,
pierś kurczaka z tymiankiem, pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem i warzywami, a szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami, kurczak caprese, czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana pierś z serem kozim.
Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z moich moim ulubionych przepisów, jest to: Kurczak z pieczarkami i szpinakiem. Pierś jest smażona na patelni, a do jej przygotowania potrzeba kilku przypraw, oraz mrożony szpinak i pieczarki z puszki, te produkty przeważnie każdy ma w lodówce.
Kurczak z pieczarkami i szpinakiem. Pierś faszerowana szpinakiem i pieczarkami.
Składniki dla 2 osób :
2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna
puszka pieczarek lub kilka świeżych pieczarek
4 kostki mrożonego szpinaku lub listki świeżego szpinaku
mieszanka przypraw: płatki chili, suszony tymianek, płatki czosnku, czarny pieprz w ziarnach i gruboziarnista sól himalajska
1 łyżka oleju
Jak przygotować pierś faszerowaną szpinakiem i pieczarkami. Przepis krok po kroku.
Szpinak rozmrażamy, pieczarki odsączamy z zalewy, siekamy, całość doprawiamy mieszanka przypraw. Do przygotowania kurczaka wykorzystałam 1 arkusz papieru A 5 do pieczenia posmarowany olejem i doprawiony domową kompozycję przypraw i ziół. Każdą pojedynczą pierś kurczaka nacinamy ostrym nożem, aby zrobić w niej kieszonkę doprawiamy mieszanką przypraw w środku i na zewnątrz, do której wkładamy 2 kostki rozmrożonego szpinaku i 2 łyżki posiekanych pieczarek, spinamy mięso wykałaczkami i zawijamy w posmarowany olejem arkusz papirusu, który również spinamy wykałaczkami. Przygotowany pakunek z kurczakiem układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po ok. 5-6 minut z każdej strony, pod koniec smażenia możemy kurczaka smażyć pod przykryciem. Następnie usmażone mięso z kurczaka układamy na desce i kroimy w grube plastry. Plastry piersi kurczaka układamy na talerzu, podajemy z ulubionymi dodatkami np. z duszoną marchewką z groszkiem i kalafiorem. Smacznego!