Sałatka z cukinii i porzeczek to propozycja na pyszną letnią sałatkę. Taką sałatkę z cukinii można wykonać szybko, krojąc cukinię na tarce lub mandolinie w równe cienkie paski, jest to duże ułatwienie w kuchni, zaoszczędza czas i energię. Gdy pokroimy cukinie w plastry możemy przygotować tzw. carpaccio z cukinii. Będzie to błyskawiczna przekąska, albo dietetyczne śniadanie, gdy dodatkowo posypiemy takie warzywne carpaccio parmezanem to elegancka kolacja murowana. Uwielbiam sezonowe warzywa, takim warzywem jest cukinia, która w okresie letnim jest mała i jędrna. Ale jest bez wyraźnego smaku, który można wzbogacić dodając coś kwaśnego. Cukinię można jeść na surowo, wystarczy ją posolić i potraktować jakimś lekkim sosem i dodać świeże sezonowe owoce np. kwaśne porzeczki. Polecam też inne przepisy na letnie sałatki.
Prosta sałatka z młodej cukinii i porzeczek, z pestkami słonecznika, bardzo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu!
Polecam też najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej, oraz sałatki z cukinią: z żółtymi pomidorami, Sałatka z cukinii z sokiem z cytrusów.
Składniki na sałatkę z cukinii i porzeczek:
- 1 mała cukinia,
- łyżka czerwonych porzeczek,
- sos z soku cytryny, oliwy, szczypty cukru pudru, chili i soli
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika.
- Rukola, mięta i bazylia
- Pieprz do smaku
Cukinię wraz ze skórą kroimy na cienkie , długie plastry za pomocą obieraczki, lekko solimy i polewamy sosem z oliwy, soli, cukru, chili i soku z cytryny, gdy zmięknie przygotowujemy sałatkę z cukinii. Na talerzu układamy listki rukoli, bazylii i mięty, układamy zwinięte spiralnie cukinie, oraz porzeczki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy prażonym słonecznikiem, obkładamy listkami bazylii i mięty.
Pyszny sos do sałatki z cukinii i porzeczek:
Składniki:
- 3 łyżki oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta cukru pudru,
- szczypta chili,
- sól do smaku
Do słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, cukier puder, szczyptę chili, oraz sól, zakręcamy i dokładnie łączymy, potrząsając słoikiem.