Sałatka z cukinii i porzeczek

Sałatka z cukinii i porzeczek to propozycja na pyszną letnią sałatkę. Taką sałatkę z cukinii można wykonać szybko, krojąc cukinię na tarce lub mandolinie w równe cienkie paski, jest to duże ułatwienie w kuchni, zaoszczędza czas i energię. Uwielbiam sezonowe warzywa, takim warzywem jest cukinia, która w okresie letnim jest mała i jędrna. Ale jest bez wyraźnego smaku, który można wzbogacić dodając coś kwaśnego. Cukinię można jeść na surowo, wystarczy ją posolić i potraktować jakimś lekkim sosem i dodać świeże sezonowe owoce np. kwaśne porzeczki. Polecam też inne przepisy na letnie sałatki.

Prosta sałatka z młodej cukinii i porzeczek, z pestkami słonecznika, bardzo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu!

Polecam też najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej, oraz sałatki z cukinią: z żółtymi pomidorami, Sałatka z cukinii z sokiem z cytrusów.

Składniki na sałatkę z cukinii i porzeczek:

  • 1 mała cukinia,
  • łyżka czerwonych porzeczek,
  • sos z soku cytryny, oliwy, szczypty cukru pudru, chili i soli
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika.
  • Rukola, mięta i bazylia
  • Pieprz do smaku

Cukinię wraz ze skórą kroimy na cienkie , długie plastry za pomocą obieraczki, lekko solimy i polewamy  sosem z oliwy, soli, cukru, chili i soku z cytryny, gdy zmięknie przygotowujemy sałatkę z cukinii. Na talerzu układamy listki rukoli, bazylii i mięty, układamy zwinięte spiralnie cukinie, oraz porzeczki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy prażonym słonecznikiem, obkładamy listkami bazylii i mięty.

Pyszny sos do sałatki z cukinii i porzeczek:

Składniki:

  • 3 łyżki oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta cukru pudru,
  • szczypta chili,
  • sól do smaku

Do słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, cukier puder, szczyptę chili, oraz sól, zakręcamy i dokładnie łączymy, potrząsając słoikiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.