Zupa z łososiem z warzywami. To prosta zupa rybna o zaskakującym smaku. Będzie idealna na piątkowy bezmięsny obiad, szczególnie dla tych, którzy ze względów religijnych w piątki nie jedzą mięsa Zupa z łososiem z warzywami jest aromatyczna, gęsta i pyszna – idealna na styczniowy rozgrzewający, jednogarnkowy obiad. Zupa z mlekiem kokosowym, z kawałkami wędzonego łososia, groszkiem, kukurydzą i marchewką zupę doprawiłam curry, dałam imbir, dla smaku też sos rybny i sojowy, możemy też dodać krewetki lub małże to co akurat mamy. Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem. Polecam też przepis na pyszną zupę z łososiem i ziemniakami.
Ale ja Wam dzisiaj polecam bardzo smaczną zupę rybną z łososiem i warzywami.
Tego typu zupa rybna zdobywa sobie coraz więcej zwolenników. Jest to niezwykle aromatyczna i pełna orientalnych smaków zupa. Nie jest trudna do przygotowania i robi się ją dość szybko a składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym większym markecie.
Składniki na 4 porcje Zupy z łososia z warzywami:
2 kawałki łososia bez skóry i ości
1 szalotka
2 małe marchewki
1 duży pomidor
½ szklanki zielonego groszku z puszki
½ szklanki kukurydzy z puszki
1 łyżeczka -starty korzeń imbiru
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka czerwonego curry
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 szklanka o poj. 250 ml mleka kokosowego
kolendra lub natka pietruszki
bulion warzywny
sok z limonki
Łososia kroimy w kostkę, marchewkę w pól plasterki, szalotkę w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach lub drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szalotkę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, pokrojonego pomidora bez gniazdek nasiennych, całość chwilę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy ok. 1 litra. bulionu warzywnego (ewentualnie wodę ) Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łososia, imbir, sos rybny, sos sojowy, pastę curry.. Całość gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
Na koniec dodajemy odsączony zielony groszek i kukurydzę, wlewamy mleczko kokosowe dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Podajemy z posiekana kolendrą lub natka pietruszki. Smacznego 🙂