Domowy gyros z baraniny. Taki domowy fast food można przygotować na patelni w 15-20 minut, ale ja baraninę upiekłam w piekarniku, potem dołożyłam na chwilę ugotowane ziemniaki.Taki domowy posiłek jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy niż gotowy. Domowy gyros z baraniny to danie banalnie proste, szybkie i łatwe do zrobienia, a wyrazistości mięsu nadaje przyprawa gyros. Domowy gyros z baraniny można podać w wersji błyskawicznej, zawijając pieczone lub smażone mięso w tortillę lub podać w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja podałam z ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków. Polecam też domową shoarmę.
Do doprawienia wykorzystałam gotową mieszankę, ale w domu w oparciu o skład przyprawy można skomponować swoją własną przyprawę gyros.
Zamiast baraniny można wykorzystać mięso z kurczaka, czy karkówkę wieprzową.
Domowy gyros z baraniny, składniki dla 2 osób:
400 g baraniny
1-2 łyżki – przyprawa gyros
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki soli
Baraninę kroimy w małe paski. Mięso solimy, mieszamy dokładnie z przyprawą gyros i olejemy. Odstawiamy mięso na minimum 1 godzinę do lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można mięso usmażyć od razu na oleju. Baranie mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnia do 200 stopni C, pieczemy ok. 30 minut, pod koniec dorzucamy na blaszkę ugotowane i pokrojone wcześniej jak na frytki ziemniaki, gdy chcecie mieć bardziej rumiane te ziemniaki, dodajemy je wcześniej, podajemy Domowy gyros z baraniny na talerzu z ziemniakami i np. surówką z kiszonych ogórków i cebulą, można podać z sosem tzatziki. jogurtowym, czosnkowym itp.. Smacznego!