Sałatka bułgarska. Sałatka szopska to charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej sałatka warzywna z owczym serem. Nazwa jej łączy się z etniczną grupą Szopów, zamieszkujących rejon Sofii i sąsiednich regionów zachodniej Bułgarii. Prawdziwa Szopska sałatka powinna być nakładana warstwowo do miski bez mieszania ich. Wiemy bo byliśmy i jedliśmy, więc znamy jej skład i wygląd ze źródła. Do tej sałatki szopskiej podawano nam kieliszek rakiji, no może czasami i dwa… 🙂 My mieszamy składniki w misce, gdyż tak jest wygodniej.
Ser owczy solankowy, który jest obowiązkowy do tej sałatki, można dostać w wielu sklepach, zatem warto go poszukać i wykorzystać. Ten owczy ser jest bardzo charakterystyczny w smaku, a w sałatce szkopskiej jest najważniejszym składnikiem, on nadaje smaku tej sałatce z warzyw. Moja szopska sałatka to przepis sprawdzony i godny polecenia, przetestowany na wielu podniebieniach. Robię ją regularnie przynajmniej raz w tygodniu. W oryginale doprawia się tę sałatkę octem winnym, ale ja sama doprawiam ją sokiem z cytryny.
Ta moja bułgarska sałatka jest z pomidorów, ogórków, czerwonej papryki, natki pietruszki i cebuli z dodatkiem słonego sera owczego, doprawiana jest pieprzem, oliwą z sokiem cytryny. Można dodatkowo dodać jeszcze zieloną czubrycę, też charakterystyczną dla kuchni bułgarskiej. Jak mam być szczera to ta sałatka bardzo przypomina smakiem i swoim sałatkę grecką, tylko ser owczy jest inny, czyli feta i oliwki.
Sałatka bułgarska może być jedzona solo lub np. z mięsem z grilla, z koftami, szaszłykami, kebabami na patyku.
Nie można jej odmówić atrakcyjnego wyglądu i smaku, jest kolorowa, pyszna i zdrowa.
Jeśli szukacie innych przepisów na sałatki to zerknijcie tutaj.
Sałatka szopska to idealna propozycja na sałatkę na przyjęcie, na grilla, na zwykły obiad.
Składniki na 3-4 porcje:
1-2 pomidory (duże) np. malinowe
1 ogórek wężowy lub 2 gruntowe
1 czerwona papryka
½ cebuli , może być szalotka, czerwona lub biała
100-150 g słonego sera owczego: bułgarskiego, szopskiego, bałkańskiego lub koziego
2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
posiekana natka pietruszki (ok. 1-2 łyżki)
czarny pieprz
Przygotowanie tradycyjnej sałatki szkopskiej. Warzywa myjemy i osuszamy.
Pomidory kroimy w grubą kostkę. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, ja zawsze usuwam gniazdka nasienne, potem kroję ogórki na kawałki. Gdy usuniemy gniazdka nasienne, ogórki nie będą puszczać soku i sałatka nie będzie wodnista. Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na 3 części, a następnie w cienkie paseczki lub w kostkę.
W misce układamy warstwami pomidory, ogórki i paprykę, nie mieszamy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy natkę pietruszki, którą można też zastąpić kolendrą.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim sałatkę. Ser owczy solankowy dodajemy zawsze przed samym podaniem sałatki. Zamiast ścierać na tarce, można go drobno pokruszyć.
Szopska jest the best! Jestem jej wielką fanką od kiedy pierwszy raz spróbowałam, oczywiście w Bułgarii, a było to już z 15 lat temu:) Po prostu pyszna:D