Sałatka bułgarska. Sałatka szopska to charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej sałatka warzywna z owczym serem. Nazwa jej łączy się z etniczną grupą Szopów, zamieszkujących rejon Sofii i sąsiednich regionów zachodniej Bułgarii. Prawdziwa Szopska sałatka powinna być nakładana warstwowo do miski bez mieszania ich. Wiemy bo byliśmy i jedliśmy, więc znamy jej skład i wygląd ze źródła. Do tej sałatki szopskiej podawano nam kieliszek rakiji, no może czasami i dwa… 🙂 My mieszamy składniki w misce, gdyż tak jest wygodniej.
Ser owczy solankowy, który jest obowiązkowy do tej sałatki, można dostać w wielu sklepach, zatem warto go poszukać i wykorzystać. Ten owczy ser jest bardzo charakterystyczny w smaku, a w sałatce szkopskiej jest najważniejszym składnikiem, on nadaje smaku tej sałatce z warzyw. Moja szopska sałatka to przepis sprawdzony i godny polecenia, przetestowany na wielu podniebieniach. Robię ją regularnie przynajmniej raz w tygodniu. W oryginale doprawia się tę sałatkę octem winnym, ale ja sama doprawiam ją sokiem z cytryny.
Ta moja bułgarska sałatka jest z pomidorów, ogórków, czerwonej papryki, natki pietruszki i cebuli z dodatkiem słonego sera owczego, doprawiana jest pieprzem, oliwą z sokiem cytryny. Można dodatkowo dodać jeszcze zieloną czubrycę, też charakterystyczną dla kuchni bułgarskiej. Jak mam być szczera to ta sałatka bardzo przypomina smakiem i swoim sałatkę grecką, tylko ser owczy jest inny, czyli feta i oliwki.
Sałatka bułgarska może być jedzona solo lub np. z mięsem z grilla, z koftami, szaszłykami, kebabami na patyku.
Nie można jej odmówić atrakcyjnego wyglądu i smaku, jest kolorowa, pyszna i zdrowa.
Jeśli szukacie innych przepisów na sałatki to zerknijcie tutaj.
Sałatka szopska to idealna propozycja na sałatkę na przyjęcie, na grilla, na zwykły obiad.
Składniki na 3-4 porcje:
1-2 pomidory (duże) np. malinowe
1 ogórek wężowy lub 2 gruntowe
1 czerwona papryka
½ cebuli , może być szalotka, czerwona lub biała
100-150 g słonego sera owczego: bułgarskiego, szopskiego, bałkańskiego lub koziego
2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
posiekana natka pietruszki (ok. 1-2 łyżki)
czarny pieprz
Przygotowanie tradycyjnej sałatki szkopskiej. Warzywa myjemy i osuszamy.
Pomidory kroimy w grubą kostkę. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, ja zawsze usuwam gniazdka nasienne, potem kroję ogórki na kawałki. Gdy usuniemy gniazdka nasienne, ogórki nie będą puszczać soku i sałatka nie będzie wodnista. Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na 3 części, a następnie w cienkie paseczki lub w kostkę.
W misce układamy warstwami pomidory, ogórki i paprykę, nie mieszamy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy natkę pietruszki, którą można też zastąpić kolendrą.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim sałatkę. Ser owczy solankowy dodajemy zawsze przed samym podaniem sałatki. Zamiast ścierać na tarce, można go drobno pokruszyć.
Ps. Gdy poszukacie w Internecie przepisu według hasła: Bulgarian Tomato Salad , Shopska Salata , Bulgarian Shopska Salad , Echter Shopska Salat aus Bulgarien to okazuje się, że ta moja sałatka wygląda tak samo i smakuje tak samo jak oryginalna.

Szopska jest the best! Jestem jej wielką fanką od kiedy pierwszy raz spróbowałam, oczywiście w Bułgarii, a było to już z 15 lat temu:) Po prostu pyszna:D