Kimchi z ogórków . Oi Kimchi, 오이 김치, czyli kiszone ogórki, po koreańsku znalazłam tutaj . W oryginale ogórkowe kimchi nazywa się oi kimchi.
Odkąd mam netflixa stałam się fanką koreańskich filmów i seriali. A tam obojętnie czy to romans, thriller czy dramat to cały czas dużo jedzą i mówią m.in o kimchi nie tylko z kapusty, ale i z różnych warzyw, m.in. ogórków. Słowo kimchi oznacza sfermentowane lub ukiszone warzywa.
A że w sobotę kupiłam ich sporo aby je nastawić na małosolne to pierwszy raz odważyłam się i zrobić słoik kimchi z ogórków z dodatkiem marchewki i cebulki ze szczypiorkiem, z tartym imbirem, czosnkiem, jabłkiem, oraz doprawione ostrą papryką, sosem rybnym i odrobiną miodu.
Całość musi postać przez 24 godziny w temp. pokojowej, potem ma się kisić w lodówce do 7 dni. Mówię wam jakie to kimchi po 24 godzinach było już dobre! Ten pierwszy raz zrobiłam z 500 g ogórków, będzie też następne, nawet jak się skończą ogórki gruntowe, to będę robić kim chi z ogórków szklarniowych tzn. wężowych.
My Polacy mamy swoje kiszonki, a Korea ma swoje kim chi, które jest symbolem to koreańskiej kuchni. Oi-sobagi to kimchi z ogórków niezwykle popularne w Korei. Ja znałam kim chi klasyczne, czyli z kapusty pekińskiej, ale na sposób koreański kisić można wszystko, podobnie jak w Polsce.
Moje przepisy na kiszonki:
Kiszona brukselka
kiszona marchew,
kiszone rzodkiewki,
buraki.
ogórki na sucho
ogórki małosolne w plastrach.
kiszona kapusta.
Fasolka kiszona
Botwinka kiszona w kefirze
Kimchi z ogórków. Koreańskie kimchi z ogórków poleca się podawać do pieczonego czy też grillowanego mięsa, a po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce do 7 dni
Kimchi z ogórków jest najłatwiejszym koreańskim kimchi, jakie można zrobić w domu gdyż jest bardzo prosty.
Składniki na duży słoik:
ogórków, pokrojonych w ćwiartki, a potem na kawałki ok.4 cm
2-3 cebule ze szczypiorem pokrojone w kawałki ok. 4 cm
1 marchewka pokrojona w słupki ok. 4 cm
1 łyżka soli
2 łyżki w oryginale płatków gochugaru (u mnie mielone płatki chili)
2 duże ząbki czosnku, starte
¼ dużego jabłka, startego na tarce
1 łyżka sosu rybnego
½ łyżki startego imbiru
1 płaska łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie małosolnych ogórków po koreańsku:
Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pikantną pastę mieszając ze sobą tarte płatki chili, tarty czosnek, tarte jabłko, tarty imbir, miód i sos rybny.
Ogórki możemy opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Ale nie jest to konieczne. Kroimy je na jednakowej długości kawałki. Marchewka, ogórki i cebula ze szczypiorem powinny być tej samej długości. W misce mieszamy wszystkie warzywa z przygotowaną pastą. Przekładamy do słoika, dokładnie zakręcamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy słoik do lodówki. Kimchi z ogórków podobno jest najlepsze po 7 dniach, ja skosztowałam po 24 godzinach i już wtedy było rewelacyjne, słodko pikantne, to był smak, który lubię! Podobnie jak uwielbiam domowy Sweet Chili Sauce. czy sos słodko-pikantny do mięsa, kotletów mielonych lub klopsików.
Pomysł na dodanie odrobiny miodu do pasty wzięłam od cztery fajery.