Makaron warzywny z cukinii. Spaghetti z cukinii, z szynką i papryką
Dzień dobry, jak zauważyliście ostatnio na blogu sporo propozycji na makarony warzywne z cukinii z różnymi dodatkami. Cukinia w 100 g ma tylko 16 kalorii, więc idealnie nadaje się do dań fit. Generalnie lubię jeść cukinię, polecam np. zacząć dzień od Carpaccio z cukinii z parmezanem, a na obiad warzywne spaghetti. Surowa cukinia jest bardzo smaczna. Polecam Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora. , Sałatka z cukinii i porzeczek, Sałatka z cukinii.
Gdy zbliża się pora obiadowa to często przygotowuję np. makaron warzywny, który robi się bardzo szybko. Tym razem jest to Makaron z cukinii, z szynką szwarcwaldzką i papryką to idealna pyszna i bardzo zdrowa propozycja na makaron bez mąki. Gorąco Was zachęcam do sięgnięcia po ten prosty przepis. Takie kolorowe warzywne spaghetti z cukinii, nie tylko cieszy wzrok, jest bardzo smaczne. To pyszna i zdrowa alternatywa obiadowa dla tych co lubią makaron, a są na diecie! Taki niskokaloryczny domowy obiad jest najlepszy do zgubienia kilku kilogramów. Warzywny makaron z cukinii, podany z szynką wędzoną i papryką ma ok. 170 kalorii. Polecam też makaron z cukinii, marchewki z krewetkami, albo z łososiem, również mają ok. 170- 175 kalorii. A spaghetti z cukinii, marchewki i rzepy ma tok. 140 kalorii.
Do przygotowania 1 porcji makaronu warzywnego z cukinii wystarczy:
1 cukinia
1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej
kawałek czerwonej papryki (1/4)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
chilli i pieprz do smaku, ewentualnie sól
Cukinię, i paprykę dokładnie płuczemy, cukinii nie obieramy, osuszamy. Aby otrzymać z warzyw makaron typu spaghetti można wykorzystać ręczną temperówkę do warzyw lub spiralną krajalnicę. Ja mam elektryczną maszynkę do krojenia warzyw z wymiennymi tarkami, w tym do robienia warzywnego spaghetti.
Cukinię kroimy na makaron. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany czosnek, szklimy i na patelnię wykładamy makaron z cukinii. Całość mieszamy najlepiej łyżką silikonową , podsmażamy 2-3 minuty aby cukinia straciła swoją surowość, a jednocześnie pozostała al’dente. Nie podsmażajcie cukinii za długo, gdyż powinna być jędrna.
Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika doprawiamy ulubionymi przyprawami oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy, można dodać połówki kolorowych pomidorków koktajlowych. Smacznego!