Lekkostrawna dieta dla seniora
Czas tak nieubłaganie pędzi, niedawno rodzice się nami opiekowali, teraz my musimy odwzajemnić opiekę rodzicom. Mój tata niedawno skończył 85 lat , do października był osobą bardzo samodzielną, mieszkał sam, posiłki robił sobie sam, a na obiady chodził do tzw. stołówki. Niestety po covidzie trzeba było się nim zaopiekować, lekarz powiedział, że musi mieszkać już z kimś, aby wprowadzić lekkostrawną dietę i brać leki. Opieka nad osobą starszą jest trudnym zajęciem. Aby odzyskać zdrowie i aby cieszył się dobrym samopoczuciem tata musiał przejść sporo badań (niestety odpłatnie) i przejść na dietę lekkostrawną. Wraz z wiekiem metabolizm ulega zwolnieniu, a trawienne w układzie pokarmowym staje się mniej efektywne. Wprowadziłam tacie lekki styl żywienia, który bez wątpienia wpłynął na jego zdrowie i lepsze funkcjonowanie całego organizmu. Wcześniej miałam wrażenie, że u niego zbyt wcześnie pojawiało się uczucie pełności po posiłku, burczenie i wzdęcia brzucha, a także senność i apatia, zapewne była to wina zbyt przetworzonej żywności. Zmiana jego menu na lekkostrawne to było najlepsze wyjście. Dieta lekkostrawna bardzo dobrze wpłynęła na jego organizm i dostarcza do niezbędne witaminy i sole mineralnie.
Co warto wiedzieć o zasadach stosowania diety lekkostrawnej dla seniora?
Co to jest dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, która wspiera funkcjonowanie organizmu osoby starszej, a także u wszystkich, którzy mają problemy z trawieniem. Lekkostrawne dania mają łatwo przyswajalną formę, poprzez odpowiedni sposób przygotowywania, np. gotowanie na parze, poprzez grillowanie lub pieczenie w piekarniku bez tłuszczu. Poddawanie posiłków takiej obróbe sprawia, że dania są pełne witamin i minerałów, a ich struktura jest bardzo łatwa do trawienia.
W tej diecie polecam całkowicie zrezygnować ze smażenia na tłuszczu, zwrócić uwagę na jakość produktów i wprowadzić regularne przyjmowanie posiłków. Przygotowywane w ten sposób dania nie zalegają w żołądku i jelitach, dzięki temu wyeliminowane są wzdęcia czy nieuzasadnione uczucie pełności w żołądku.
Polecam też przygotowywać posiłki bezpośrednio przed spożyciem, co pomoże uchronić osobę starszą przez zatruciami pokarmowymi. Niezwykle ważne jest też odpowiednie nawodnienie organizmu od.1 ½ – 2 lirów płynu, należy podawać wodę niegazowaną, herbatki ziołowe oraz świeżo wyciskane soki owocowe. Seniorzy często nie piją odpowiedniej ilości płynów, ze względu na częste wizyty w toalecie, tym tłumaczył się mój tata! Wytłumaczyłam mu, że zdrowie jest ważniejsze niż komfort niesikania 😉
Warto pamiętać, że w lekkostrawnej diecie należy wykorzystywać odpowiednie produkty spożywcze, do których należą:
- świeże, najlepiej sezonowe owoce i warzywa, takie jak ogórki, pomidory, sałatę, dynię, cukinię lub kalafior, jabłka, banany, cytrusy czy owoce jagodowe,
- nabiał, czyli biały ser, jaja, naturalne jogurty, domowy kefir i maślanki bez cukru
- chude mięso drobiowe i podroby,
- białe ryby, np. dorsz czy sandacz,
- oleje tłoczone na zimno, oliwę z oliwek, które ułatwiają wchłanianie witamin i soli mineralnych do organizmu.
- napoje, do posiłków oraz między nimi , niegazowana woda mineralna oraz ziołowe herbaty, niewskazane są napoje gazowane czy przetworzone soki lub napoje owocowe z cukrem.
- przyprawy, które poprawiają pracę metabolizmu, takie jak cynamon, imbir, koperek, kurkumę, tymianek czy natkę pietruszki,
- pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż, kaszę manną lub perłową.
Stosowanie lekkostrawnego menu pomaga u osoby starszej wyeliminować wzdęcia, ból brzucha, senność czy ospałość i zachęcić seniora do zjadania regularnych posiłków. Przygotowywane dania powinny być apetycznie podane, smaczne i zróżnicowane, dzięki temu osoba starsza chętniej będzie zjadać podawane jej potrawy. Ostatni posiłek powinien być podany na około trzy godziny przed snem. Umożliwi to strawienie posiłku i zapewni spokojny, głęboki sen. Smacznego!