Sernik kawowy dietetyczny z malinami, łatwy do zrobienia i do tego smaczny. Fit sernik bez mąki, bez cukru, bez ubijania białek, bez spodu, a robi się go chwilkę gdyż od razu łączy się wszystkie składniki. Sernik ma ok. 800 kcal, gdyż zamiast cukru posłodzony jest erytrolem/ erytrytolem, który w 1 g ma tylko 0,2 kalorii. Kalorie dostarczane do organizmu przez erytrytol są zerowe., gdyż organizm ludzki nie jest w stanie go trawić, dlatego tez nie ulega wewnętrznym procesom metabolicznym. Taka właściwość sprawia, że erytrol przyjęty wraz z posiłkiem jest wydalany wraz z moczem. Erytrol wyróżnia się słodkim posmakiem, który doskonale imituje tradycyjny cukier. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi,wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu możliwe jest skuteczne zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Gdy sernik słodzony erytrolem podzielimy na 8 części, to sporej wielkości kawałek ma tylko ok. 100 kcal.
Dietetyczny sernik kawowy z malinami można jeść na deficycie kalorycznym. Bo jeśli chcesz zjeść coś słodkiego i jednocześnie zachować figurę licząc kalorie to ten sernik kawowy jest idealny dla Ciebie – można zamiast innego posiłku jeść go do woli pod warunkiem, że doliczymy go do dziennej liczby zjedzonych kalorii!
Inspiracją do jego upieczenia był live na @100_kg_lzejsza , który prowadzi Kasia Guzik, znalazłam mniej kaloryczny twaróg i dałam mniej malin, więc mój sernik ma mniej kalorii.
Sernik kawowy dietetyczny upiekłam w tortownicy 23 cm, polecam mniejszą ok. 20 cm, będzie wyższy.
Składniki:
500 g Speise Quark 0,3% tłuszczu (może być dowolny twaróg sernikowy z wiaderka)
2 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru 40g
erytrol w proszku (niecałe 1/2 szklanki)
2 łyżeczki kawy sypanej zaparzonej 2 łyżkami wrzątku lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w odrobinie wody
125 g malin
Wszystkie składniki przekładamy do misy robota, jajka, twaróg, erytrol, budyń, zimną zaparzoną kawę i ubijamy na średnich obrotach do połączenia składników, ale niezbyt długo, gdy będzie za bardzo napowietrzony to opadnie.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę serową, na nią nakładamy maliny, mogą być mrożone.
Pieczemy ok 65-70 minut w 180 stopniach C góra-dół bez termoobiegu. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na 8 części i jemy bez wyrzutów sumienia. Smacznego!