Kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie. Są przygotowane jak żeberka wieprzowe w sosie, tak zawsze przygotowywała moja mama, zawsze obsmażała oprószone mąką mięso, zanim zaczęła je podsmażać i dusić. Aby przygotować pyszne kotlety potrzeba tylko 3 przypraw + cebulę i pieczarki. Powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. My podajemy duszone mięsa z ziemniakami, kaszą, kopytkami, pampuchami, zwanymi inaczej drożdżowymi kluskami na parze, na które przepis znajdziecie tutaj. Często podajemy też do nich ogórki kiszone lub zasmażane buraczki, ale nie miałam ich pod ręką.
Amatorom jagnięciny polecam przepisy: grillowane kotlety jagnięce z kostką i gulasz z jagnięciny.
Składniki Kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie:
- 1 kg kotletów jagnięcych już pokrojonych na porcje,
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki mąki
- do smaku sól, czerwona papryka, wędzona papryka i pieprz
- 200 g pieczarek
Jak przygotować kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie? Kotlety doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, szklimy. Do podsmażonej cebuli przekładamy podsmażone kotleciki, podlewamy wrzącą wodą, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą gdy szybko odparowuje, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy. Gdy mięso jest miękkie i powstanie pyszny sos podajemy z z tym czym lubimy, ja podałam kotlety jagnięce w sosie własnym z ziemniakami i sałąatką z ogórków i pomidorów.
Tak przygotowane kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie są pyszne, aromatyczne. Polecam.