Kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie

Kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie. Są przygotowane jak żeberka wieprzowe w sosie, tak zawsze przygotowywała moja mama, zawsze obsmażała oprószone mąką mięso, zanim zaczęła je podsmażać i dusić. Aby przygotować pyszne kotlety potrzeba tylko 3 przypraw + cebulę i pieczarki. Powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny  sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. My podajemy duszone mięsa z ziemniakami, kaszą, kopytkami, pampuchami, zwanymi inaczej drożdżowymi kluskami na parze, na które przepis znajdziecie tutaj. Często podajemy też do nich ogórki kiszone lub zasmażane buraczki, ale nie miałam ich pod ręką.
kotlety z jagnięcinykotlety z jagnięciny
Amatorom jagnięciny polecam przepisy: grillowane kotlety jagnięce z kostką i gulasz z jagnięciny.

Składniki Kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie:
  • 1 kg kotletów jagnięcych już pokrojonych na porcje,
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mąki
  • do smaku sól, czerwona papryka, wędzona papryka i pieprz
  • 200 g pieczarek

Jak przygotować kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie? Kotlety doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej, układamy kawałki mięsa oprószone  mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, szklimy. Do podsmażonej cebuli przekładamy podsmażone kotleciki, podlewamy wrzącą wodą, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą gdy szybko odparowuje, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy. Gdy mięso jest miękkie i powstanie pyszny sos podajemy z z tym czym lubimy, ja podałam kotlety jagnięce w sosie własnym z ziemniakami i sałąatką z ogórków i pomidorów.

Tak przygotowane kotlety jagnięce z pieczarkami w sosie są pyszne, aromatyczne. Polecam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *