Kotlety z indyka z warzywami pieczone w piekarniku, do tego tradycyjna surówka z kiszonej kapusty.
To stary niemiecki przepis, który kiedyś znalazłam w zeszycie z przepisami mojej babci! Mięso z indyka sama mielę i robię kotlety z indyka z cukinią, marchewką i porem, oraz smażone kotlety mielone z warzywami. Powiem Wam, że to prawdziwe przysmaki, tym razem trochę kotlety odchudziłam, gdyż te pieczone kotlety z indyka z warzywami są bez jajka, bez bułki tartej, tylko chude mięso mielone, tarta marchewka, tarty ziemniak, siekana papryka i cebula ze szczypiorem, do tego natka pietruszki i przyprawy. Zero dodatkowego tłuszczu w kotletach z indyka z warzywami, tyle co w mięsie!
Polecam też inne potrawy z indyka:
– Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
– Satay z indyka pikantny
– Indyk w potrawce
– Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami
– Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka
– klopsiki w sosie koperkowym
Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne pieczone kotlety mielone z warzywami.
Składniki na kotlety z indyka z warzywami (9 sztuk):
Składniki na kotlety z indyka z warzywami (9 sztuk):
400 g- mięso z indyka mielone
1 duży ziemniak
1 marchew
1 cebula ze szczypiorkiem
1/2 – czerwona papryka
natka pietruszki
jajka – 2 sztuki
sól i pieprz czarny do smaku
1-2 łyżki zimnej wody
1-2 łyżki zimnej wody
Jak upiec kotlety z indyka z warzywami z piekarnika.
Umyte i obrane warzywa osuszamy. Marchew i ziemniaka ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę ze szczypiorkiem kroimy w drobną kostkę, natkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy z mięsem z indyka, dodajemy wodę, wyrabiamy aż masa mięsno warzywna będzie kleista. Mokrymi dłońmi formujemy owalne kotlety, mi wyszło 9 sztuk. Układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25- 30 minut w 180 stopniach C, w połowie czasu kotlety obróciłam. Podałam kotlety z indyka z warzywami z tradycyjną surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!