Sałatka z kalafiorem i kolorowymi dodatkami jest pyszna i zdrowa. Sałatka z kalafiorem może być podana na Sylwestra.
- 1 szt kalafior mały,
- 2 szt pomidory,
- 12 szt czarnych oliwek,
- 3 szt jajka,
- do smaku pieprz kolorowy Kamis,
- 2 łyżeczki barwnika spożywczego- żółty,
- 6 łyżeczek majonezu kanapkowego Winiary,
- 1 łyżeczka soli
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Kalafior podzielić na małe różyczki, zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, dodać różyczki kalafiora, wlać żółty barwnik spożywczy i gotować 4 minuty al dente. Kalafiora przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić na sicie. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki, pomidory w ósemki. Na środku półmiska ułożyć kalafiora, wokół jajka, na których położyć pomidory, na pomidorach i na różyczkach kalafiora zrobić paski z majonezu kanapkowego, ozdobić czarnymi oliwkami, doprawić pieprzem kolorowym.
Pingback: Surówka z kalafiora i warzyw - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię