Proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, bardzo pikantne danie, które jest popularne w Hiszpanii i na Kubie – Picadillo z ryżem
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 2 puszki (450 ml) pomidorów w zalewie
- 1 szklanka oliwek zielonych faszerowanych papryką
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka chili
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- sól i pieprz do smaku
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 szklanki ryżu
- curry i kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i 3 listki laurowe. Szklimy kilka minut. Cebula nie powinna się przyrumienić. Teraz dodajemy mielone mięso wieprzowe (może być wołowe). Smażymy około 10 minut. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i pomidory z zalewy, ocet winny i dusimy ok 8 minut. Wsypujemy zielone oliwki, mieszamy, można podlać wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wsypujemy odsączoną i przelaną wodą na durszlaku czerwoną fasolę, mieszamy . W między czasie gotujemy w szerokim naczyniu na sypko ryż z dodatkiem soli, kurkumy i curry w małej ilości wody, tak długo aż woda odparuje, a ryż pozostanie sypki. Podajemy na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko. Niektórzy dodają do tego dania rodzynki.