Hiszpańskie picadillo z ryżem

Proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, bardzo pikantne danie, które jest popularne w Hiszpanii i na Kubie – Picadillo z ryżem

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 puszki (450 ml) pomidorów w zalewie
  • 1 szklanka oliwek zielonych faszerowanych papryką
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 szklanki ryżu
  • curry i kurkuma

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i 3 listki laurowe. Szklimy kilka minut. Cebula nie powinna się przyrumienić. Teraz dodajemy mielone mięso wieprzowe (może być wołowe). Smażymy około 10 minut. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i pomidory z zalewy, ocet winny i dusimy ok 8 minut. Wsypujemy zielone oliwki, mieszamy, można podlać wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wsypujemy odsączoną i przelaną wodą na durszlaku czerwoną fasolę, mieszamy . W między czasie gotujemy w szerokim naczyniu na sypko ryż z dodatkiem soli, kurkumy i curry w małej ilości wody, tak długo aż woda odparuje, a ryż pozostanie sypki. Podajemy na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko. Niektórzy dodają do tego dania rodzynki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *