Roladki a’la sushi

Roladki a’la sushi w kapuście pekińskiej

SKŁADNIKI:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 25 małych krewetek
  • 1 łyżeczka przyprawy z cytryną i koperkiem
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • keczup do smaku

PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty blanszujemy we wrzątku 1-2 minuty, studzimy i suszymy na ręczniku papierowym. Krewetki posypujemy 1 łyżeczką przyprawy z cytryną i koperkiem, 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką oliwy, mieszamy zostawiamy na chwilkę by krewetki przeszły przyprawami, a następnie smażymy je na patelni. Liście kapusty rozkładamy na folii spożywczej, w kształcie kwadratu, tak by zachodziły na siebie, na nich układamy połowę ugotowanego ryżu, na którym robimy pasek z keczupu, przykrywamy pozostałym ryżem, dobrze go dociskamy.Rozkładamy przez środek pasek z krewetek, robimy 3 paski z keczupu. Dokładnie zwijamy pomagając sobie folią, końcówki folii okręcamy i wstawiamy roladkę do lodówki na około godzinę. Wyjmujemy roladkę, ściągamy delikatnie folię i kroimy w krążki ostrym nożem.

Roladkę pokroić bardzo ostrym nożem na około 2 cm krążki do miseczki przełozyć krewetki, dodać przyprawę z cytryna i koperkiem oraz kurkumę na liściach rozłozyć ryż z keczupem oraz usmażone krewetki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *