Czas szybko leci, nawet się nie obejrzymy jak będzie Wigilia.
Na Wigilię w naszym domu nie może zabraknąć śledzi, które przygotowywane są pod różną postacią, czy jako rolmopsy, z olejem, czy też jako składnik sałatek.
Tym razem proponuję Wam jeden z naszych przepisów na Wigilijnego śledzia w oleju. Przepis podstawowy na śledzie w oleju znajdziecie tutaj.
Ten przepis na świąteczne śledzie w oleju, dodatkowo został wzbogacony słodką suszoną żurawiną. Śledź jest układany w słoju warstwowo, pozostałe składniki tego dania oprócz śledzi i żurawiny stanowią ogórki kiszone, czerwona marynowana papryka, oraz cebula.
Pyszny warstwowy świąteczny śledź w oleju z żurawiną, ogórkiem i papryką:
SKŁADNIKI:
- 5 sztuk płatów śledziowych
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka czarnego i czerwonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Śledziowe płaty dzień wcześniej moczymy w zimnej wodzie lub w mleku. Nazajutrz, odsączamy je i suszymy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je w cienkie paseczki. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Żurawinę suszoną zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż zmięknie. Pokrojone śledzie układamy warstwowo wraz z przyprawami, przekładając je posiekanymi warzywami, za każdym razem skrapiając delikatnie sokiem z cytryny. Ostatnia warstwa śledzi to cebulka i odsączona z wody i osuszona żurawina. Całość zalewamy olejem, możemy delikatnie przemieszać tak by olej spłynął przez wszystkie warstwy. Przygotowanego śledzia wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby smaki się połączyły. Nazajutrz jest już gotowy do konsumpcji. Takiego śledzie w oleju można przygotować dzień przed Wigilią. Smacznego!