Palki kurczaka można przygotować na wiele sposobów, tym razem jest to kurczak po indyjsku. Jest, aromatyczny, pachnący w sosie przesyconym przyprawami charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej. Kurczak w stylu indyjskim smakuje doskonale. Można go podawać z ryżem lub chlebem .
Po prostu pycha!
- 10 pałek z kurczaka
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta zmielonej kolendry
- curry indyjskie
- 1 łyżeczka papryka czerwona słodka
- 200 ml śmietana 30%
- 100 ml bulionu
- ognista mieszanka przypraw
- sól morska
- świeża kolendra
- 1 łyżka mąki
Pałki kurczaka marynujemy marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy, soli, kurkumy, imbiru, curry, zmielonej kolendry i słodkiej papryki. Zostawiamy na noc. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy pałki kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Przygotowujemy sos: W rondelku na łyżce masła szklimy posiekany czosnek,posypujemy mąką, cały czas mieszając podlewamy bulionem, dusimy, wlewamy słodką śmietaną, doprawiamy kurkumą i ognistą mieszanką przypraw, Zagotowujemy sos, cały czas mieszając najlepiej silikonową łyżką. Obsmażone kawałki kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut. Po tym czasie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Polewamy gorącym sosem. Podajemy posypane świeżą kolendrą, możemy podać z ryżem np. Parboiled, który jest sypki i się nie rozgotowuje.
Polecam. Smacznego.
Uwielbiam kurczaka pieczonego,po indyjsku jeszcze nie jadłam:)świetny przepis.Zapraszam do siebie na kurczaka Paskala po amerykańsku.