Nasza rodzina jest mięsożerna. Więc różne mięsne danie to u nas podstawa obiadu.
Tym razem proponuję przygotować Gulasz z szynki wieprzowej z ostrą papryką i majerankiem, który jest doskonały w smaku.
Można gulasz z szynki wieprzowej podawać z dowolnymi dodatkami, kaszą, z ryżem, ziemniakami. Ja podałam ten gulasz z makaronem Funghetto. Makaron ten jest przygotowany z semoliny mąki z pszenicy durum.
Do przyprawienia gulaszu z szynki zastosowałam majeranek, czerwoną paprykę i cebulę. Proste smaki, proste składniki, a efekt wspaniały. Nie musimy stosować wyszukanych składników by nasze kubki smakowe buzowały.
Składniki:
50 dag szynki wieprzowej
1 łyżeczka papryki czerwonej
1/2 łyżeczka majeranku
1 duża cebula
sól morska do smaku Kamis
1 łyżka oleju
50 ml słodkiej śmietany 30%
Przygotowanie:
Kroimy szynkę na kawałki, Delikatnie obsmażamy kawałki szynki na patelni z obu stron, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, doprawiamy solą, papryką i majerankiem, podlewamy wrzącą wodą i dusimy około 1 godziny. Gdy woda odparuje zrobi się pyszny sos, dodajemy słodką śmietaną i doprawiamy ewentualnie solą. Podajemy z makaronem
Smacznego!
Smacznego!
Pingback: Gulasz ze schabu wieprzowego - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię