Tajska zupa z owocami morza. Często przygotowujemy zupy z owocami morza, dzisiaj proponuję zupę tajską, ta nie jest typową zupą tajską, oprócz krewetek w mieszance są kalmary i omułki. Dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna z dodatkiem mieszanki owoców morza, z orientalnym posmakiem, czyli curry i mleczka kokosowego. Tajska zupa z owocami morza jest pyszna, aromatyczna, bardzo ją polecam.
Tajska zupa z owocami morza, Składniki:
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
1 łyzka oleju
2 łyżki żółtej pasty curry lub1 łyżeczka przyprawy curry i ognista mieszanka przypraw 1 mała marchewka
750 ml bulionu, rosołu lub 1 kostka rosołowa
150 ml mleczka kokosowego
1 szklanka ugotowanego makaronu orzo tzn. w kształcie ryżu
sól morska do smaku
kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Owoce morza wraz z żółtą pastą curry lub łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, ognistej mieszanki przypraw smażymy 3 minuty na oleju cały czas mieszając, odkładamy do osobnego naczynia, wlewamy kilka łyżek wrzącej wody i całość przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka z owocami morza wlewamy 750 ml wcześniej przygotowanego bulionu lub rosołu, dodajemy stratą marchewkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy do rosołu mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy. W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron układamy na środku talerza, wlewamy zupę, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
To zdecydowanie moje smaki 🙂
Dodałem algi. Pomysł rewelacyjny. Dziękuję.
Rewelacja