Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja moje tradycyjne kotlety mielone przygotowuję tak jak moja mama, dodaję surowe jajko, odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku, doprawiam je solą i pieprzem, oraz oczywiście majerankiem, z dodatkiem surowej lub usmażonej posiekanej cebulki lub czosnku.
Kotlety mielone muszą być też obtoczone w tartej bułce.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, masa musi mieć odpowiednią lepkość, aby móc u formować kotlety o owalnym kształcie. Na koniec kotlety obtaczamy w tartej bułce, następnie smażymy je na patelni na oleju lub na smalcu.
Kotlety mielone zazwyczaj podaje się z ziemniakami oraz dodatkami np. buraczkami, marchewką z groszkiem, czy też z surówką. Można też kotlety serwować w przekrojonej bułce wraz sałatą, pomidorem, sosem majonezowym podobnie jak hamburgery.
Tradycyjne Kotlety mielone:
Składniki:
60 dag mięso z szynki wieprzowej
1 jajko,
1 cebula,
1 bułka kajzerka
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania,
1 łyżka majeranku
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety np. z bułką, serem i warzywami.
Smacznego!
najlepsze!
Lubię od czasu do czasu. 🙂
Pingback: Grillowane kotlety wieprzowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety mielone z kaszą kuskus - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety mielone faszerowane pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety rybne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię