Ciasto bananowe z cukrem pudrem. Ciasto jest bardzo wilgotne, pachnące bananami. Polecam też przepis na ciasto bananowe czekoladowe.
Składniki na ciasto bananowe:
- 4 szt banany,
- 2/3 szkl. cukru,
- 2 szkl. mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 1/2 kostki masła
- do smaku cukier puder
Jak upiec ciasto bananowe? Przepis był wzięty ze strony mojeciasto.pl , zamieniłam margarynę na masło i wydłużyłam czas pieczenia, gdyż podany czas pieczenia nie przystawał do rzeczywistości (nie tylko u mnie) zamiast podanych 50 minut musiałam piec dodatkowo 20 minut- przykrywając je folią aluminiową. Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść je za pomocą widelca. 2 szkl. mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Do rondelka wlać 5 łyżek mleka, podgrzać je i wsypać 1 łyżeczkę sody (powstaje piana) musimy to schłodzić. Do miski włożyć 1/2 kostkę miękkiego masła, utrzeć je z 2/3 szklanki cukru, stopniowo dodać po jajku cały czas ucierając, następnie wsypać mąkę z proszkiem, duszone banany oraz mleko z sodą. Silikonową podłużną formę wysmarować łyżką margaryny, wlać ciasto, wstawić do gorącego piekarnika o temp. 180 stopni, piec 1 godz. i 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, pokroić ciasto i posypać cukrem pudrem.