Ciasto bananowe z cukrem pudrem

Ciasto bananowe z cukrem pudrem. Ciasto jest bardzo wilgotne, pachnące bananami. Polecam też przepis na ciasto bananowe czekoladowe.

Ciasto bananowe

 

 

Składniki na ciasto bananowe:

  • 4 szt banany,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1/2 kostki masła
  • do smaku cukier puder

Jak upiec ciasto bananowe? Przepis był wzięty ze strony mojeciasto.pl , zamieniłam margarynę na masło i wydłużyłam czas pieczenia, gdyż podany czas pieczenia nie przystawał do rzeczywistości (nie tylko u mnie) zamiast podanych 50 minut musiałam piec dodatkowo 20 minut- przykrywając je folią aluminiową. Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść je za pomocą widelca. 2 szkl. mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Do rondelka wlać 5 łyżek mleka, podgrzać je i wsypać 1 łyżeczkę sody (powstaje piana) musimy to schłodzić. Do miski włożyć 1/2 kostkę miękkiego masła, utrzeć je z 2/3 szklanki cukru, stopniowo dodać po jajku cały czas ucierając, następnie wsypać mąkę z proszkiem, duszone banany oraz mleko z sodą. Silikonową podłużną formę wysmarować łyżką margaryny, wlać ciasto, wstawić do gorącego piekarnika o temp. 180 stopni, piec 1 godz. i 10 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu, pokroić ciasto i posypać cukrem pudrem.

Po upieczeniu i wystudzeniu, kroimy i posypujemy cukrem pudrem Banany kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy je za pomocą widelca sodę oczyszczoną mieszamy w rondelku z ciepłym mlekiem Do miski wkładamy 1/2 kostkę miękkiej margaryny, ucieramy ją z 2/3 szklanki cukru do wysmarowanej margaryną silikonowej formy wlewamy ciasto
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *